˄

WordPress in Wix sta orodji za izdelavo spletnih strani, vendar imata popolnoma različna pristopa: Wix je graditelj spletnih strani, WordPress pa je sistem CMS (sistem za upravljanje vsebin). 

 

Razumevanje te razlike je ključnega pomena pri odločitvi, katerega izbrati.

 

Cena in stroški

 

Stroški izdelave so pomemben dejavnik pri izbiri platforme za izdelavo spletnih strani. Skupni stroški razvoja in vzdrževanja spletnega mesta bodo v celoti odvisni od vaših potreb. Naš cilj je poskrbeti, da boste v okviru svojega proračuna lahko naredili vse, kar potrebujete.

 

Primerjali smo cene Wixa in WordPressa in poskušali ugotoviti, katera storitev vam nudi več.

 

Wix

 

Na sliki je Wix logo.

 

Wix ponuja osnovni paket spletnih strani brezplačno. Vendar pa ima dve veliki slabosti.

Prvič, na vrh in dno vaše spletne strani doda oglase blagovne znamke Wix.

Drugič, za svoje spletno mesto ne morete uporabiti lastnega imena domene, zato bo vaš spletni naslov: username.wix.com/sitename.

Poleg tega osnovni paket ne ponuja potrebnih dodatkov, kot so Google Analytics, Favicons, e-trgovina itd. Če želite odstraniti oglase in pridobiti dodatne funkcije, boste morali nadgraditi enega od premijskih paketov, ki jih ponujajo. Vsak premijski načrt Wix ima različne omejitve shrambe. Izbirate lahko med mesečnim in letnim plačevanjem. Najugodnejši cenovni paket pri Wixu je paket Unlimited, ki stane približno 13 € na mesec.

Če potrebujete elektronsko poslovanje in poslovne funkcije, morate izbrati paket Business & Ecommerce. Cene za paket za mala poslovna spletna mesta in elektronsko poslovanje se začnejo pri približno 18 € na mesec.

Ne glede na to, kateri paket izberete, ta strošek ne vključuje aplikacij, ki jih pozneje kupite na trgu aplikacij Wix in jih uporabite na svojem spletnem mestu.

 

WordPress

 

Na sliki je Wordpress logo.

 

WordPress je odprtokodna programska oprema, kar pomeni, da je na voljo brezplačno. Pogosto nas sprašujejo, zakaj je WordPress brezplačen in v čem je uganka? No, največja ovira je, da za njegovo namestitev potrebujete lastno ime domene in spletno gostovanje. 

Na voljo je več ponudnikov gostovanj za WordPress, med katerimi lahko izbirate.

 

Kontaktirajte nas za spletno gostovanje

 

Čeprav ima WordPress plačljive teme in vtičnike, je na voljo tudi na tisoče brezplačnih, ki jih lahko uporabite za zmanjšanje stroškov. Svoji spletni strani WordPress lahko z vtičnikom dodate katerokoli funkcijo, ne da bi nadgradili načrt gostovanja.

 

WordPress je že v osnovi opremljen s popolno podporo za elektronsko poslovanje. Namestite lahko vtičnik WooCommerce in na svojem spletnem mestu ustvarite spletno trgovino. Tako kot WordPress je tudi WooCommerce brezplačen in odprtokoden.

 

WordPress s prilagodljivimi načrti, ki so na voljo pri različnih podjetjih za spletno gostovanje, prekaša Wix. Stroški so odvisni od tega, koliko virov uporabljate, spletno mesto WordPress pa lahko uporabljate na poljuben način.

 

Enostavnost uporabe

 

Večina začetnikov izbere Wix ali WordPress, ker ne želijo najeti oblikovalca spletnih strani. Tako Wix kot WordPress vam omogočata ustvarjanje spletnih strani, ne da bi se naučili programiranja.

Poglejmo, kateri od njiju je bolj primeren za začetnike, ki nimajo izkušenj s kodiranjem.

 

Wix

Wix ponuja zmogljiva in enostavna orodja za izdelavo lastne spletne strani. Ponuja preprost vmesnik ‘povleci in spusti’ (drag and drop), v katerem lahko izberete katerikoli element na spletnem mestu in ga začnete urejati.

V uporabniku prijaznem okolju lahko povlečete in spustite elemente kamorkoli na spletnem mestu, spreminjate razporeditev stvari na straneh, pišete vsebino in dodajate medije.

 

Na sliki je grafični prikaz 'povleci i spusti' oz. 'drag and drop'.

 

WordPress

WordPress je opremljen z izjemno zmogljivim urejevalnikom blokov WordPress, ki vam omogoča urejanje strani s predogledom v živo.

Tako lahko z dodajanjem blokov ustvarite vizualno osupljive postavitve. Na voljo so bloki za vse običajne elemente, kot so besedilo, naslovi, gumbi, slike ozadja, galerije in drugi.

 

WordPress vam omogoča tudi dostop do več tisoč tem (predlog spletnih strani), ki jih lahko uporabite na svojem spletnem mestu. Vsako od njih lahko tudi v celoti prilagodite s pomočjo urejevalnika tem v živo.

 

Potrebujete še več načinov za vizualno urejanje spletnega mesta brez uporabe kode? WordPress ima nekaj najbolj intuitivnih vtičnikov za izdelavo strani, ki jih lahko povlečete in spustite. Ti urejevalniki vam zagotavljajo še več orodij za ustvarjanje profesionalnega videza spletnih mest brez pisanja kode.

 

Na sliki je prenosni računalnik, na katerem je odprto spletno mesto Wordpress.

 

Wix in WordPress sta glede enostavnosti uporabe izenačena. Oba ponujata enostavne načine za pisanje vsebine, izdelavo strani ter upravljanje poslovnih spletnih mest in e-trgovine.

Wix se s svojim vmesnikom za urejevalnik odlično odreže, vendar mu primanjkuje naprednih zmožnosti.

 

Končna ocena: Wix proti WordPressu - kateri je boljši?

 

WordPress, kot platforma za spletno objavljanje vseh vrst spletnih strani, močno prekaša Wix. Čeprav je Wix enostaven za uporabo, lahko z WordPressom dolgoročno dosežete veliko več. Če imamo na voljo samo ti dve možnosti, bi se mi odločili za Wordpress. Kaj pa vi?

 

Pro Marketing
Nejc Muhič
Graphic Designer
Pro marketing logo