˄

TikTok – aplikacija prihodnosti?

 

Leta 2018 se je virtualni svet odločil, da bo bogatejši za eno novo zabavno aplikacijo – Tik Tok. Ne, to ni pesem od Ke$he, ampak aplikacija, ki vas bo preplavila s prikazi zabavnih posnetkov ter glasbenih montaž, ki so jih ustvarili drugi uporabniki. Na prvi pogled se aplikacija zdi kot popolni kaos – tok nenavadnih posnetkov, ki nimajo nobenega smisla, vendar pa so zabavni in zlahka pritegnejo pozornost.

Socialna omrežja so odličen način, da ciljno publiko ozavestite o svoji blagovni znamki. Vendar morate imeti strategijo.

 

Pridobi svojo strategijo

 

Slika prikazuje snemanje tiktok videa, izhaja iz bloga kaj je TikTok.

 

TikTok je zelo hitro pritegnil pozornost svetovnih blagovnih znamk, ki se zaradi osupljive rasti števila uporabnikov vse bolj zanimajo za TikTok. Šokantno je to, da so eno zabavno platformo, kot je TikTok, začeli jemati resno.

 

Kaj je TikTok?

 

HubSpot pravi, da je TikTok, ki ga je ustvarilo kitajsko tehnološko podjetje ByteDance, aplikacija za družbene medije, ki omogoča snemanje, urejanje in deljenje kratkih 15- ali 60-sekundnih videoposnetkov z glasbenimi prelivi, zvočnimi ter vizualnimi učinki.

ByteDance je namreč najprej kupil aplikacijo Musical.ly ter jo leta 2018 pripojil k svoji novi aplikaciji – TikTok. Kot njen potomec je aplikacija Musical.ly imela skoraj enako postavitev. Uporabnikom je omogočala sinhronizacijo ter virtualne duete s prijatelji,...

Aplikacija TikTok ima danes več kot 500 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov. Podobno kot Snapchat je tudi TikTok zelo hitro postal ustvarjalno sredstvo za mlade in najstnike. 

 

Primeri TikTok objav

 

Če želite ustvariti svoj profil na TikToku iz poslovnih ali osebnih razlogov, si za navdih lahko ogledate objave drugih uporabnikov. Povzeli smo nekaj najpogostejših primerov objav, ki jih boste tam zasledili.  

Kratke komične zgodbe

Kot smo omenili že na začetku, je TikTok namenjen smehu in kratkim komičnim zgodbam. 

Glasbeni videoposnetki ali montaže

Zdi se nam, da je to najbolj priljubljen primer objav na TikToku. Vsak dan boste na platformi videli več glasbenih montaž. Medtem ko nekateri samo sinhronizirajo pesmi z ustnicami, drugi poskušajo pokazati, kako so ustvarjalni.

Posnetki s posebnimi učinki

Obstaja več možnosti, kako lahko sami naredite posebne učinke. Pokazali vam bomo nekaj primerov. 

 

 

Izzivi

Na TikToku se pojavljajo tudi izzivi, označeni z hashtagom. Takšni videoposnetki vas želijo spodbuditi, da sami posnamete nekaj nenavadnega in se pridružite izzivu. Na video posnetku je prikazan #labolachalhange

 

 

Dueti

S funkcijo Dueti lahko na glasbeno objavo odgovorite tako, da ob isti glasbi posnamete svoj videoposnetek. Vaš videoposnetek se bo nato prikazal ob izvirni objavi.

 

Kako uporabljati TikTok?

 

Čeprav je TikTok prijazen za uporabo, obstaja nekaj pomembnih dejavnosti, ki jih morate narediti, preden začnete avanturo.

 

Nastavite svoj profil

 

Kot vsa družbena omrežja ima tudi TikTok svojo aplikacijo, ki jo najdete v trgovini App Store ali na Google Play-u. Ko prenesete aplikacijo, lahko takoj začnete brskati po videoposnetkih. Če pa želite posneti in objaviti svoje vsebine, potem se morate še prijaviti (lahko se prijavite s svojim Gmailom, Facebookom, Twitterjem ali enostavno vpišite uporabniško ime in geslo).

Ko vstopite v vaš profil, pritisnite gumb – Uredi profil – in nato izberite profilno fotografijo ali video posnetek. Dodati morate svoje uporabniško ime in biografske podatke. Če se želite pohvaliti z drugimi profili v družbenih omrežjih, lahko povežete svoj YouTube ali Instagramov profil. 

 

 

Nasvet: TikTok je javna družbena platforma, kar pomeni, da lahko vsakdo gleda vaš profil in  spremlja vaše objave. Če želite prilagoditi te nastavitve zasebnosti, pritisnite tri črte v zgornjem desnem kotu profila.

 

GREMO GLEDATI VIDEOPOSNETKE?

 

Če je na Instagramu glavna objava fotografija, je kot glavni element na TikToku videoposnetek. Če nimate sledilcev, vam bo aplikacija sama pošiljala naključne trendovske videoposnetke. Ko boste začeli slediti ljudem, bo vaš vir bolj prilagojen vašim interesom.

TikTok vam daje možnost da:

-          všečkate objavo – pritisnite na ikono srce

-          komentirate objavo -  govorni mehurček

-          delite objave – pritisnite na puščico

 

Nasvet: Ne želite videti določenih objav? Le en pritisk na gumb – NE ZANIMA ME (not interested) vas loči od tega.

 

ALI BOMO POSNELI POSNETEK IN IZBRALI POSEBNE UČINKE?

 

Snemanje za TikTok je lahko zelo zanimivo. Ne boste potrebovali veliko časa niti pripomočkov. Vse, kar potrebujete, je želja po ustvarjalnem posnetku.

 

Posebni učinki, ki vam jih TikTok zagotavlja, so :

Hitrost: Omogoča vam snemanje videoposnetka v počasnem ali pospešenem posnetku.

Filtri za obraz: S filtrom AR lahko skrijete madeže in zgladite kožo.

Filtri: Omogoča spreminjanje barvnega filtra kamere.

Časomer: Omogoča nastavitev odštevanja za samodejno snemanje, če želite snemati prostoročno.

 

GLASBA + ZVOK = SRCE TIKTOKA

 

Če je videoposnetek temelj TikToka, potem sta glasba in zvok srce platforme. Izbira pesmi ali zvokov, različnih trajanj, sta lahko temelj vašega posnetka ali le dodatek. 

Omeniti moramo to, da na TikToku prevladujejo kratki posnetki skladb, ki jih ni mogoče podaljšati. Enostavno povedano: če upate, da boste na določeni del svoje najljubše pesmi naredili posnetek, vam to morda ne bo uspelo. 

Vendar obstaja možnost kako vam to lahko uspe, 

Številni uporabniki storitve TikTok med snemanjem preprosto predvajajo pesem iz druge naprave - na primer iz računalnika. TikTok bo nato skladbo registriral kot "izvirni zvok", ki ga lahko drugi uporabniki dodajajo v svoje videoposnetke.

 

POGLEDI, OBVESTILA IN DRUGE METRIKE

 

Ko začnete deliti svoje vsebine, lahko spremljate, koliko ljudi si jih je ogledalo, koliko jih je obiskalo vaš profil ali koliko vam jih sledi.

TikTok ima rad aktivne uporabnike, tako da je znan po tem, da v obliki potisnih obvestil pošilja množice vab za sodelovanje. Vendar pa lahko v meniju nastavitev telefona izklopite obvestila TikToka.

 

Na sliki je punca, ki se s pomočjo lučke in telefona snema. Nanaša se na blog kaj je TikTok.

 

4 TIKTOK NASVETI

 

SPREMLJAJTE TRENDE

 

Lahko rečemo, da je to najpogostejši nasvet v digitalnem svetu. Res je, da trendi na TikToku nikoli ne počivajo ter se meje vedno premikajo. Ne, ni se vam treba snemati na obvoznici ali narediti nekaj, kar bo nevarno za vaše življenje, da bi bili v trendu. Igrajte se in eksperimentirajte z zvoki, memi, izzivi in hashtagi. Posebni učinki so tudi odličen način za popestritev videoposnetka.

 

ZGRADITE SVOJO AVTORITETO

 

TikTok je platforma, na kateri so kvalitetni videoposnetki tisti, ki prihajajo iz kakovostnega ter zaupanja vrednega profila. Ali je vaša vsebina kakovostna? Odgovor na to vprašanje vam bo dal TikTokov algoritem, ki nima rad, da se vsebine ponavljajo in jih tako oceni kot nizkokakovostne.

TikTok je odlično orodje za vaš marketing. V našem blogu spoznajte, Zakaj je Tiktok prihodnost marketinga.

 

SLEDITE SVOJIM VSEBINAM

 

Kaj to pomeni? Če se videoposnetek začne uveljavljati, morate nujno nadaljevati. Ponovno objavite in takoj ustvarite dodatne posnetke. Hitrost je peti element TikToka, kar pomeni, da morate hitro slediti z novimi video vsebinami, da povečate doseg in tako še naprej gradite svojo avtoriteto.

 

KRATKO IN LUŠTKANO

 

Idealna dolžina video posnetka je 10-15 sekund. Ti kazalniki so v omrežju TikTok zelo pomembni in bodo algoritmu pokazali, da je vaš videoposnetek vreden deljenja z večjim številom uporabnikov. Še en trik je, da posnamete videoposnetek z več posnetki, tako da bo bolj zanimiv.

 

Kako se vam zdi? Ali je TikTok to, kar potrebujete za vas ali vašo blagovno znamko? Naložite si aplikacijo in začnite s #challeng-om, imenovanim TikTok.

 

Pro Marketing
Vanja Savić
Content Creator
Pro marketing logo