˄

Vsi smo že slišali govoriti o odličnem izdelku "UX" (user experience) in slabi spletni strani "UI" (user interface). Je to skrivnostni jezik, ki ga ne boste nikoli razumeli? Ali pa je to mogoče samo sleng, ki ga uporabljajo ljudje, da bi izpadli kul?

Če želite izvedeti, kaj točno pomenita UX in UI ter kako se razlikujeta, ste prišli na pravo mesto.

 

Kaj sploh sta UX in UI?

Oblikovanje UX se nanaša na izraz "oblikovanje uporabniške izkušnje", medtem ko UI pomeni "oblikovanje uporabniškega vmesnika". Oba elementa sta ključna za izdelek in tesno sodelujeta. Igrata tudi zelo pomembno vlogo že od samega začetka izdelave spletne strani. Toda kljub njuni poklicni povezanosti sta sami vlogi precej različni in se nanašata na zelo različne vidike procesa razvoja izdelka in oblikovalske discipline.

 

Razlike med UX in UI

 

Tako UX, kot tudi UI sta na nek način del web designa. Več o web designu si lahko preberete tukaj. Preden preučimo ključne razlike med UX in UI, najprej opredelimo, kaj pomeni vsak izraz posebej.

 

Kaj je oblikovanje uporabniške izkušnje (UX)?

 

Oblikovanje uporabniške izkušnje je način oblikovanja izdelkov ali spletne strani, pri katerem je v ospredju človek.

Oblikovalec UX razmišlja o tem, kako se uporabnik ob izkušnji počuti in kako enostavno lahko opravi zaželene naloge. Prav tako opazuje in izvaja analize nalog, da ugotovi, kako uporabniki dejansko izvajajo naloge.

Na primer: Kako enostaven je postopek odjave pri spletnem nakupovanju? Kako enostavno je za vas prijeti lupilec za zelenjavo? Ali vam aplikacija za spletno bančništvo omogoča enostavno upravljanje denarja?

Končni namen oblikovanja UX je ustvariti enostavno, učinkovito, ustrezno in vsestransko prijetno izkušnjo za uporabnika.


Uporabniška izkušnja UX je odvisna od treh dejavnikov: estetika, uporabnost in funkcionalnost.

Delo oblikovalcev UX presega oblikovanje uporabniškega vmesnika

 

Oblikovalec UX se ukvarja s celotnim postopkom pridobivanja in integracije izdelka, vključno z vidiki blagovne znamke, oblikovanja, uporabnosti in delovanja. To je zgodba, ki se začne, še preden je naprava v rokah uporabnika.

 

Izdelki, ki zagotavljajo odlično uporabniško izkušnjo (npr. iPhone), so torej zasnovani z mislijo na porabo ali uporabo izdelka ter na celoten postopek pridobivanja, posedovanja in celo odpravljanja težav. Podobno se oblikovalci UX ne osredotočajo le na ustvarjanje uporabnih izdelkov, temveč tudi na druge vidike uporabniške izkušnje, kot so užitek, učinkovitost in zabava. Posledično ni enotne opredelitve dobre uporabniške izkušnje. Namesto tega dobra uporabniška izkušnja izpolnjuje potrebe določenega uporabnika v posebnem kontekstu, v katerem izdelek uporablja.

 

Oblikovalci UX razmišljajo o tem, zakaj, kaj in kako se izdelek uporablja

 

Oblikovalci UX se najprej posvetijo vprašanju Zakaj, nato pa določijo, kaj in nato še kako, da bi ustvarili izdelke, s katerimi lahko uporabniki ustvarijo smiselne izkušnje. Pri oblikovanju programske opreme morate zagotoviti, da "vsebina" izdelka prihaja prek obstoječe naprave in ponuja brezhibno, tekočo izkušnjo.

 

Slika prikazuje načrtovanje izdelave uporabniške izkušnje UX.

 

Kaj je oblikovanje uporabniškega vmesnika (UI)?

 

Kljub temu da je to starejše in bolj prakticirano področje, je na vprašanje "Kaj je oblikovanje uporabniškega vmesnika?" težko odgovoriti zaradi številnih napačnih razlag.

UI oblikovalec se osredotoča na optimizacijo izdelka za učinkovito in prijetno uporabo.

Če si ogledate oglase za delo in opise delovnih mest za oblikovalce uporabniških vmesnikov, boste večinoma našli razlage poklica, ki so podobne grafičnemu oblikovanju.

Natančneje uporabniški vmesnik je točka interakcije med uporabnikom in digitalno napravo ali izdelkom, kot je zaslon na dotik na pametnem telefonu ali ploščica na dotik, s katero izberete vrsto kave iz kavnega avtomata.

V zvezi s spletnimi mesti in aplikacijami oblikovanje uporabniškega vmesnika upošteva videz, občutek in interaktivnost izdelka. Gre za zagotavljanje, da je treba skrbno preučiti vsak vizualni in interaktivni element, na katerega lahko naleti uporabnik.

Oblikovalec uporabniškega vmesnika razmišlja o ikonah in gumbih, tipografiji in barvnih shemah, razmikih, slikah in odzivnem oblikovanju.

 

Prikaz kako izgleda načrt za user interface UI, napisan in narisan na tablo. Ux blog.

Kaj vključuje oblikovanje uporabniškega vmesnika UI

 

Tako kot oblikovanje uporabniške izkušnje je tudi oblikovanje uporabniškega vmesnika zahtevna naloga. Odgovorna je za postavitve izdelka v privlačno in odzivno izkušnjo za uporabnike.

Oblikovanje uporabniškega vmesnika je izključno digitalna praksa. Upošteva vse vizualne, interaktivne elemente vmesnika izdelka - vključno z gumbi, ikonami, razmiki, tipografijo, barvnimi shemami in odzivnim oblikovanjem.

Cilj oblikovanja uporabniškega vmesnika je vizualno voditi uporabnika skozi vmesnik izdelka brez večjih zapletov.

 

Zaključek

 

Upamo, da je ta prispevek pomagal razjasniti dolgotrajno zmedo glede UX in UI. Seveda bi o njima lahko govorili še in še, zato se splača prebrati še kakšen blog o vsakem od njiju. S tem bi dobili boljši občutek o tem, kaj vključujeta, in tako tudi bolje razumeli, v čem se razlikujeta.

 

Pro Marketing
Nejc Muhič
Graphic Designer
Pro marketing logo