˄

Oblikovanje spletnih strani danes ne zajema le estetike, temveč tudi splošno funkcionalnost spletne strani. Web design, spletno oblikovanje, vključuje tudi spletne aplikacije, mobilne aplikacije in oblikovanje uporabniškega vmesnika. 

Poglobljeno načrtovanje in ustvarjalnost vam lahko pomagata pri različnih vidikih vašega podjetja. Vključno s povečanjem dosega strank, prodaje in prihodkov. Lahko rečemo, da je spletno oblikovanje umetnost komuniciranja z vizualnimi sredstvi, katerega cilj je posredovanje sporočil s pomočjo slik in besedila.

 

V tem blogu vam bomo na kratko predstavili kaj je web design in zakaj je tako pomemben.

 

Slika prikazuje punci, ki načrtujeta web design. Na sliki je tudi računalnik z barvami in predlogami.

 

Kaj je web design?

 

Cilj web designa (spletnega oblikovanja) je, da občinstvu zagotovi kakovostno izkušnjo na spletni strani, ki se uporablja za doseganje ciljev. Web design se osredotoča na videz in vsebino spletne strani. Videz se nanaša na barve, pisavo, slike ter kako so informacije strukturirane in uporabne. Dober web design je enostaven za uporabo, estetski ter primeren za ciljno skupino in blagovno znamko. Številni spletni oblikovalci za temelj izberejo enostavnost kot najpomembnejši del spletne strani, vse z namenom, da uporabnika ne bi motili ali zmedli, temveč da bi spodbudili zaupanje v njem.

 

Želim izdelavo web design-a

 

Čeprav se je včasih web design nanašal le na zaslone namiznih računalnikov, je danes pomemben prikaz spletne strani tudi na telefonih. Oblikovalci za ustvarjanje dizajnov, morajo biti pozorni na prikaz strani, tako na prenosnem računalniku, kot tudi na mobilnemu zaslonu.

 

 

Oblike web designa

 

Če želite oblikovati atraktivno ter učinkovito spletno stran, morate razumeti, katera vrsta dizajna bi bila najprimernejša za vašo kampanjo ali za vaše podjetje. Predstavili vam bomo seznam priljubljenih dizajnov za učinkovito spletno stran.

“Single page”

To je dizajn, ki je lahko zelo dolg. Govorimo o linearnem potovanju, ki ga številna podjetja in organizacije uporabljajo za ustvarjanje toka informacij, ki jih posredujejo obiskovalcem.

Statična spletna stran (Static website)

Pri tej vrsti dizajna je interakcija z uporabnikom majhna ali pa je sploh ni. Najpogosteje se oblikuje z uporabo kode, kot je HTML. Zaradi svoje omejenosti se takšna oblika spletne strani uporablja le za posredovanje informacij.

Dinamična spletna stran (Dynamic website)

V nasprotju s statično, dinamična spletna stran omogoča uporabnikom interakcijo z raznimi elementi, kar ustvarja bolj atraktivno ter razburljivo obliko. Ta vrsta spletne strani zahteva več kompleksnosti in ozaveščenosti (JavaScript, Php, ASP,…) ter običajno potrebuje več časa za nalaganje v primerjavi s statično spletno stranjo, vendar pa lahko zelo učinkovito posreduje informacije in tako pospeši prodajo izdelkov ali storitev.

Odzivni dizajn (Responsive design)

Odzivni dizajn je znan po tem, da lahko spremeni svojo obliko in prikaz informacij. Ne glede na to, ali se prikazuje na mobilnem telefonu, prenosnem ali namiznem računalniku, se spletna stran lahko prilagodi tako, da z najustreznejšimi informacijami zapolni zaslon katere koli velikosti.

Fiksni dizajn (Fixed design)

To je spletna stran, ki se ne spreminja glede na velikost zaslona. Spletno mesto uporablja ločljivost in je prilagojeno le za natančne meritve, ne glede na to, ali ga uporabnik gleda na telefonu ali računalniku. Takšna vrsta dizajna lahko seveda povzroča težave uporabnikom na manjših zaslonih, saj bo zahtevala več truda.

V kolikor potrebujete profesionalno, kvalitetno spletno stran, se seveda lahko obrnete na nas, kjer vam bomo ustvarili spletno stran, ki bo vabljiva in unikatna, prav tako pa bo uporabnikom nudila prijetno izkušnjo. 

 

Slika prikazuje napis web design na računalniku, tablici in telefonu, ki so na pisalni mizi.

 

Vloga vizualne privlačnosti web designa

 

Web design je zelo zapleten proces, pri katerem je potrebno upoštevati pravila, ki so lahko odlično orodje, da vaša spletna stran naredi vtis in posreduje sporočilo. Vizualna privlačnost in prenos pravega sporočila sta natanko tisto, kar naredi oblikovanje privlačno. 

Kaj vam lahko pomaga pri tem?

  • Naredite prvi vtis

Pravijo, da je dolgoročno razmerje odvisno od prvega srečanja. Raziskave navajajo, da ljudje potrebujejo le nekaj minut, da se odločijo, ali bodo z nekom uživali v druženju ali pa se bodo srečanju izognili. Enako velja za spletno stran. Če spletna stran naredi negativen vtis, je velika verjetnost, da je ne bomo več želeli obiskati. V tem primeru rek »ne sodi knjige po platnici«, ne drži – vizualna privlačnost bo imela veliko vlogo pri prvem vtisu in vzpostavila naklonjenost do blagovne znamke.

  • Pritegnite pozornost

Mar ne uživamo vsi pri opazovanju lepih stvari? Če imate možnost izbire, se vedno odločite za atraktivno sliko in dizajn, ki bosta vašim obiskovalcem pritegnila pozornost in jih spodbudila k temu, da ostanejo na vaši spletni strani.

  • Zgradite odnose

Odgovor na vprašanje, ali je to mogoče v virtualnem okolju, je preprost – SEVEDA!  Z obiskovalcem delite svoja zanimanja, zgodovino svoje blagovne znamke, delite zgodbo o tem kako se je rodila ideja o ustvarjanju blagovne znamke, predstavite izzive in ovire, ki so vam stale na poti do uspeha.

  •  Izzovite emocije

Vsi smo že slišali za rek, da slika pove več kot 1000 besed, še posebej, ko gre za komunikacijo na bolj čustveni ravni. S slikami in drugimi vizualnimi elementi lahko obiskovalcem posredujete občutke. Vizualna privlačnost lahko vzbudi spomine in čustva, kot so zaupanje, ugodje, samozavest … Poskrbite, da se pri vaših obiskovalcih prebudi nekaj od naštetega in dobili boste stalne stranke.

Poleg grafičnega oblikovanja je za vašo spletno stran zelo pomembna tudi optimizacija spletne strani. Se vam to zdi preveč zapleteno? Podjetje Pro marketing vam ponuja prilagojene storitve optimizacije.

 

KLJUČNI ELEMENTI WEB DESIGN-A

 

Spoznali smo že pomen privlačnosti, sedaj pa je čas, da omenimo še detajle, ki vam bodo pomagali vzbuditi čustva, graditi odnose ter pritegniti pozornost.

BARVE → Atraktiven dizajn vsebuje kombinacijo pravih barv. Barve so eden najpomembnejših elementov, ki jih je treba upoštevati pri oblikovanju spletnega mesta. Upoštevajte, da obstaja veliko napačnih prepričanj o psihologiji barv, zato je pomembneje, da se osredotočite na barve, ki dopolnjujejo celotno zasnovo in ton vašega spletnega mesta. Barvno shemo uskladite s svojo blagovno znamko in sporočili, ki jih želite posredovati svojemu občinstvu. 

PISAVA → To je še en element, ki bo vplival na privlačnost vašega dizajna. Predvsem je pomembno, da je pisava enostavna in berljiva. Izberite pisavo, ki dopolnjuje celotno zasnovo. Pisava se mora ujemati z barvno shemo, grafiko, slikami in krepiti splošni ton vašega spletnega mesta. Orodja, kot je Font Combinator, Canva, vam lahko pomagajo najti popolno ujemanje za vašo pisavo. Orodja za oblikovanje spletnih strani, kot je PageCloud, v svoji aplikaciji vključujejo celo številne pare pisav.

POSTAVITEV → Razporeditev vsebine bistveno vpliva na uporabnost in funkcionalnost spletnega mesta. Pri izbiri postavitve ni posebnih pravil, ki bi jih bilo treba upoštevati. Upoštevajte potrebe svoje ciljne skupine in se izogibajte pretirano vznemirljivi postavitvi, ki bi lahko odvračala pozornost od sporočil, ki jih želite posredovati. 

ENOSTAVNOST→ Pogosto je prav dizajn, ki je minimalistične narave, tisti ki je najbolj privlačen.To pomeni, da svoje sporočilo posredujete jasno in na najpreprostejši možni način, ki ga bo razumel vsak.

TESTIRANJE → Izkušnje so tisto, kar vas bo pripeljalo do eksperimentiranja. Naredite več različic ter preizkusite različne elemente, za katere menite, da so ustrezni. Tu vam lahko pomaga AB testiranje, o katerem si lahko preberete v našem blog zapisu.

 

 

Iskanje navdiha


Oblikovalci iščejo navdih povsod. Tukaj je nekaj najboljših spletnih mest, ki vam bodo pomagala spodbuditi kreativnost: 

  • Behance
  • Pinterest
  • Awwwards
  • Web design inspiration
  • Site Inspire

 

Funkcionalni elementi

Te funkcionalne elemente je treba upoštevati pri oblikovanju spletnega mesta. Pravilno delujoče spletno mesto je ključnega pomena za visoko uvrstitev v iskalnikih in zagotavljanje najboljše možne izkušnje uporabnikom. 

 

Navigacija

Navigacija vašega spletnega mesta je eden glavnih elementov, ki določajo, ali vaše spletno mesto deluje pravilno.

Interakcije z uporabniki 

Obiskovalci vašega spletnega mesta imajo več načinov interakcije z vašim spletnim mestom, odvisno od njihove naprave (pomikanje, klikanje, tipkanje itd.).

Hitrost

Nihče ne mara počasnega spletnega mesta. Če mora obiskovalec na nalaganje strani čakati več kot nekaj sekund, ga lahko hitro odvrne od tega, da bi ostal na vašem spletnem mestu ali se nanj vrnil.

Struktura spletnega mesta

Struktura spletnega mesta ima pomembno vlogo tako pri uporabniški izkušnji (UX) kot pri optimizaciji za iskalnike (SEO). 

Združljivost z različnimi brskalniki in napravami

Odlična zasnova mora biti na vseh napravah in brskalnikih videti dovršeno.

 

Upam, da vam je ta članek pomagal bolje razumeti bistvene elemente spletnega oblikovanja. Žal se veliko podjetij še vedno ne zaveda, kako pomemben je web design za njihovo podjetje in njihovo prisotnost v digitalnem okolju. 

Če potrebujete pomoč pa smo vam seveda vedno na voljo. 

 

Pro Marketing
Vanja Savić
Content Creator
Pro marketing logo