˄

Adobe illustrator je računalniški plačljivi program, ki se uporablja za grafično oblikovanje in kreairanje dizajnov. Po navadi se program uporablja za kreiranje akcidenčnih tiskovin kot so na primer razni plakati, vizitke, dopisni listi in še bi lahko naštevali.

 

Zakaj bi morali uporabljati Adobe illustrator v letu 2022?

 

Adobe illustrator je najnaprednejši program za grafično oblikovanje. Omogoča oblikovanje teksta, spreminjanje tipografije, risanje krivulj, ter vsebuje funkcijo Image Trace, ki rastrske slike spremeni v vektorske le z enim klikom. Adobe illustrator je poznan po celem svetu, uporabljajo pa ga tako profesionalni oblikovalci, kot tudi amaterji. Za začetek vam lahko priporočam, da si ogledate nekaj brezplačnih vodičev (na Youtube) in tam pridobite osnovno znanje o navigaciji in načinu dela v Adobe Illustrator-ju. 

 

Kaj je vektorska grafika?

 

Vektorska grafika je v računalniškem svetu način predstavitve slik oziroma objektov s pomočjo točk, črt in krivulj. Vektorske slike se lahko transformirajo (povečajo, vrtijo, raztegnejo, itd.) brez poslabšanje ločljivosti slike.

 

Kaj je rasterska grafika?

 

Rastrska grafika je ravno nasprotje vektorske grafike. Rastrske grafike ne moremo povečati in raztegovati tako kot vektorske, saj pri tem izgubljamo kakost oziroma kvaliteto slike.

 

Kaj so akcidenčne tiskovine?

 

Sm prištevamo tiskovine različnih formatov in svobodnega oblikovanja. Seveda se mora pri vseh teh, ki so glavni produkt namiznega založništva, posebno pozornost posvetiti skladnosti, izbiri tipografije (tipografija  črke in njihovo oblikovanja) in barv. Pri prosti izbiri in oblikovanju akcidenčnih tiskovin moramo upoštevati namen tiskovine, format, čitljivost ter razpoznavnost dogodka ali predstavitve. Oblikovalec je vezan samo na svoj estetski čut, določene formate končne tiskovine, uporabo tehničnih in tehnoloških možnosti in materialov. Npr.: plakati, vabila, vinske karte, razglednice...

 

Potrebujete svojo?  

Kontaktirajte nas

 

Oblikovalski trendi v letu 2022

 

1. 2D/3D mešani mediji

Ta trend se pojavlja povsod, od grafičnega oblikovanja do televizijskih produkcij. Izjemen primer je Netflixova serija Arcade: League of Legends, ki uporablja 3D animacije/renderje v kombinaciji z ročno narisano estetiko!

 

Slika prikazuje grafiko škornjev v luži narejeno v adobe illustrator.

 

2. Crypto Art - NFT Movement

NFT ni vizualni trend, temveč kripto valuta, za katero predvidevamo, da bo ostala in vplivala na grafične oblikovalce in ilustratorje. Tukaj je nekaj primerov umetniških del, ki imajo visoke vrednosti NFT. 

 

nft-kripto

 

3. Del Deco

Všeč nam je ta prihajajoči trend, ki je nov pogled na slog Art Deco; pričakujemo več simetričnega, geometričnega, linijskega oblikovanja, pomešanega s tradicionalnim slogom Art Deco.

 

Slika prikazuje letak za Pro Marketing.

 

4. Antioblikovanje / brutalizem / dadaizem

Ta novi trend v zadnjem času dobiva vse večji zagon. Videli bomo umetnike, ki namerno kršijo pravila oblikovanja in ustvarjajo umetniška dela, ki namenoma izkrivljajo pisave, spopadajo barve in ustvarjajo neuravnotežene kompozicije.

Čeprav osebno ne podpiramo tega protioblikovalskega trenda, zagotavljamo, da bo nedvomno pritegnil pozornost gledalcev in vas prisilil, da si ogledate umetniško delo.

 

Slika prikazuje napis adobe illustrator v slogu antioblikovanja: Preden je Alica prišla v čudežno deželo je morala pasti v luknjo.

 

5. Achromatične/monokromatične barvne palete

Opazili smo porast arhomatskih barv, kar pomeni uporabo črno-belih barvnih palet ali monokromatskih barv, ki uporabljajo eno barvo v različnih tonih. Z uporabo tako ahromatičnih kot monokromatičnih barv bo vsak dizajn videti brezčasen in bo takoj dodal kontrast ter neko zgodbo!

 

Slika prikazuje Ed Sheerana v grafiki in zraven je napisan quote. Na sliki so vidne še druge fotografije klavirja, notni zapis in kitara.

 

6. Vizualna preobremenitev / Maksimalizem / Antiminimalizem

Vizualne zasnove v slogu "več je več" je kot oblikovalec težko posneti. Je nasprotje minimalizmu in upošteva oblikovalska pravila za ustvarjanje neverjetnih kompozicij (v nasprotju s trendom antioblikovanja).

 

Slika prikazuje barvni vzorec z vijolično, rumeno in belo barvo.

 

7. Mešanje trendov

Eden najboljših načinov, kako se učiti kot oblikovalec, je, da se naučite opazovati in prevzemati ideje od drugih umetnikov. 

Akromatičnost + maksimalizem

 

Slika prikazuje slog mešanja trendov. Na sliki je oseba na plaži, napis new in letnici 2017 in 2018.

 

Kaj pa mislite vi? Je Adobe Illustrator eden izmed najboljših program za kreiranje in ustvarjanje grafik ali ste povsem drugačnega mnenja? 

Pro Marketing
Nejc Muhič
Graphic Designer

Kategorija: Grafično oblikovanje

Pro marketing logo