KAKO NAPISATI DOBER ŽIVLJENJEPIS - več kot 5 dobrih nasvetov

Vsi smo se zagotovo vsaj enkrat v življenju srečali z oblikovanjem življenjepisa. Zakaj? Običajno zaradi prijave na delovno mesto, v nekaterih primerih pa tudi za delo na kakšnem projektu.

KAJ JE ŽIVLJENJEPIS

Življenjepis je krajši dokument, dolg največ dve strani, na katerem predstavljate svoje dosežke, izkušnje in znanja. Ker je konkurenca na trgu dandanes velika, je pomembno, da se svojemu potencialnemu delodajalcu predstavite v kar se da najboljši luči.

življenjepis

2 ZLATI PRAVILI

Preden se spustimo v podrobnejšo razlago, kako napisati dober življenjepis, vam bomo predstavili 2 splošni pravili, ki jih imejte v mislih, ko boste oblikovali svoj življenjepis.

  1. Poskrbite, da na življenjepisu ni nikakršnih (slovničnih) napak! S tem namreč pokažete svojo strokovnost in profesionalnost. Priporočamo, da, preden se prijavite na delovno mesto, pošljete vaš življenjepis v predogled kakšnemu prijatelju, da ga pregleda še on.

  2. Personalizirajte življenjepis delovnemu mestu, na katerega se prijavljate. To pomeni, da ne uporabljajte istega življenjepisa za prijavo na vse razpise, temveč poglejte, kakšne zahteve ima posamezna pozicija in le-to potem vi izpostavite na svojem življenjepisu. Poskusite se tudi poistovetiti z vrednotami in cilji, ki jih ima podjetje. Primer – če iščejo vodjo pisarne, izpostavite izkušnje, kjer ste vi vodili kakšno ekipo. S tem namreč pokažete, da imate releavnte izkušnje.

To sta bila 2 splošna napotka, v spodnjem poglavju pa vam bomo sestavo življenjepisa razložili še bolj podrobno.

SESTAVA ŽIVLJENJEPISA

Ko sestavljate življenjepis si zapomnite, da bo ključnega pomena za dober prvi vtis prav format življenjepisa.

Kot omenjeno v začetku, je življenjepis krajši dokument, dolg največ 2 strani. Sliši se neverjetno, kajne? Zbrati vse svoje izkušnje in dosežke le na en list. Ampak prav to dela življenjepis življenjepis in ne neskončno dolg esej, ki ga delodajalci, po vsej verjetnosti, ne bi prebrali.

Ko določate format življenjepisa, vključite naslednje elemente: glavo, osebni profil, delovne izkušnje, izobrazba, znanja, priloge, dodatne kategorije (prostovoljske izkušnje, hobiji in interesi, projekti in dodatno delo, osebni blog …).

GLAVA

Je prostor na življenjepisu, kjer so napisani vaše kontaktne informacije. To so ime in priimek, uradni naziv (v kolikor še vedno študirate, napišite smer študija), e-mail, telefonsko številko, link do LinkedIn profila ter opcijsko kraj bivanja (npr. Ljubljana, Slovenija).

Konktaktne informacije so pomembne zato, da vas lahko delodajalci preko njih kontaktirajo.

Na tej točki se mi zdi pomembno tudi omeniti, da vas bodo delodajalci po prijavi na delovno mesto ‘preverili’ na spletu. Zato bodite pozorni, da se vaši družbeni mediji skladajo z vašim LinkedIn profilom in življenjepisom

OSEBNI PROFIL

V tej sekciji življenjepisa napišite kratek opis o sebi. Le-ta naj bo dolg približno 100 besed, vanj pa vključite, zakaj ste ravno vi tisti kandidat, ki ga delodajalec išče.

DELOVNE IZKUŠNJE

Delovne izkušnje so najpomembnejši del vašega življenjepisa in del, kateremu bo delodajalec namenil največ pozornosti.

Pomembno je, da omenite pretekle izkušnje, ki so relevantne za pozicijo, kamor se prijavljate ter da napišete konkretno kaj ste delali, kaj ste se naučili itd., ne napišite le kje ste delali. Dodaten plus pa je, da omenite kakšne dosežke, ki ste jih dosegli na delovnem mestu.

IZOBRAZBA

Ta kategorija je sama po sebi samoumevna, pa vendar obstajajo neka pravila. Ne omenjajte srednješolske izobrazbe, razen, če je to najvišja stopnja izobrazbe, ki ste jo dosegli do časa, ko ste se prijavili na delovno mesto.

V kolikor pa da še študirate, napišite letnico, kdaj boste diplomirali/magistrirali, ime univerze in fakultete ter smer študija. Če imate kakšne posebne akademske dosežke ali obšolske akademske dejavnosti, jih tudi omenite v tej sekciji.

ZNANJA

Preden se lotite te kategorije, poglejte zahteve, ki jih delodajalec išče v razpisu in se opirajte na njih. Naj bodo torej znanja, ki jih omenjate, relevantna za pozicijo, na katero se prijavljate. Bodite pa pozorni tudi na to, da omenjate približno isto količino mehkih in trdih veščin.

PRILOGE

Življenjepis naj vsebuje tudi priloge, kamor spadajo nagrade, profesionalni certifikati, publikacije, razna potrdila, npr. o udeležbi na kakšni konferenci itd. Seveda – relevantni elementi za vašega potencialnega delodajalca in delovno mesto.

FINIŠIRAN ŽIVLJENJEPIS

Prvi korak je za vami – napisali ste življenjepis. Za piko na i pa je potrebno biti pozoren še na par stvari. Ena izmed njih je pisava. Izberite klasičen font (Arial, Tahoma, Helvetica, Times New Roman), velikost pisave pa naj bo za naslove 14-16, za ostalo vsebino pa 11-12.

Drugo na kar bodite pozorni je prazen prostor. Naj vaš življenjepis ‘diha’!

Tretje – življenjepis naj NE vsebuje slik. Edina ‘dovoljena’ je vaša proflna fotografija.

Nenazadnje pa naj bo vaš življenjepis kratek in jedernat! Ne spuščajte se pretirano v detajle – raje jih prihranite za razgovor v živo.

V kolikor želite perosnalizirano pomoč pri sestavi življenjepisa, priporočamo obisk kakšnega tečaja digitalnega marketinga ali pa ogled spodnjega posnetka.

Vso srečo!

Tea Aljaž
Tea Aljaž

Pozdravljen dragi bralec! Sem Tea, Copywriter-ka v podjetju Promarketing. Pišem tako uporabno kot tudi SEO optimizirano vsebino na področju (digitalnega) marketinga. V kolikor imate zame kakšno vprašanje, me lahko kontaktirate na LinkedIn-u!