˄

Praznik je dan, ki je namenjen pomembnemu dogodku ali pa spominu nanj. Ljudje praznujemo različne praznike, nekateri prazniki se praznujejo v več državah hkrati, drugi le v posamezni državi, nekateri so dela prosti dnevi, spet drugi ne. 

 

Letošnje leto nam po postreglo s kar nekaj prazniki, ki bodo padli na delovne dneve. Torej, v letu 2023 bomo več doma kot v lanskem letu. Bolj natančno, v letu 2023 bo 11 dela prostih dni med tednom, medtem ko jih je bilo lani 8.  

 

V tem blogu si boste lahko pogledali, na katere dneve padajo prazniki in dela prosti dnevi 2023. Še prej pa si poglejmo, kako ločujemo praznike in dela proste dneve v Republiki Sloveniji. 

 

Dela prosti dnevi 2023

 

Datum

Praznik/dela prost dan

Dan 

1. in 2. januar

novo leto

nedelja, ponedeljek

8. februar 

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

sreda

9. in 10. april

velikonočna nedelja, velikonočni ponedeljek

nedelja, ponedeljek

27. april

dan upora proti okupatorju

četrtek

1. in 2. maj

praznik dela

ponedeljek, torek

28. maj 

binkoštna nedelja - binkošti

nedelja

25. junij

dan državnosti

nedelja

15. avgust

Marijino vnebovzetje

torek

31. oktober

dan reformacije

torek

1. november

dan spomina na mrtve

sreda

25. december

božič

ponedeljek

26. december

dan samostojnosti in enotnosti

torek

Tabela 1: Dela prosti dnevi 2023.



Slovenski prazniki, ki niso dela prosti dnevi 2023

 

Datum

Praznik

Dan

8. junij

dan Primoža Trubarja

četrtek

17. avgust

združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

četrtek

15. september

vrnitev Primorske k matični domovini

petek

23. september

dan slovenskega športa

sobota

25. oktober

dan suverenosti

sreda

23. november

dan Rudolfa Maistra

četrtek

Tabela 2: Slovenski prazniki, ki niso dela prosti dnevi 2023.



Vrste praznikov 

 

ProMarketing - vrste praznikov

Kaj še moramo vedeti o praznikih in dela prostih dnevih? 

 

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Sloveniji so tisti prazniki in dnevi, ki so predpisani z Zakonom o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji.

Imena praznikov in posebnih datumov se po Slovenskem pravopisu pišejo z malimi začetnicami, razen tistih, ki so izpeljana iz osebnih lastnih imen.

 

Ustava Republike Slovenije določa ločitev države in verskih skupnosti, zato verski prazniki ne morejo biti hkrati tudi državni, vendar pa država z zgoraj omenjenim zakonom zagotavlja nekaterim pomembnejšim krščanskim praznikom (po Gregorijanskem koledarju) dela prost dan. Nedelja v Sloveniji ni splošno veljaven dela prost dan.

 

V Sloveniji je 21 prazničnih dni v letu, od katerih jih je 15 dela prostih, 6 pa delovnih.



Prazniki in dela prosti dnevi 2023 

 

Prazniki in dela prosti dnevi 2023 bodo kar v 11 primerih padli na dneve med tednom, torej od ponedeljka do petka. Samo 2 praznika, dan državnosti (25. junij) in novo leto (1. januar), padeta na nedeljo. V letu 2022 je le 8 praznikov in dela prostih dni padlo na dneve med tednom (ponedeljek-petek), torej bomo v letu 2023 kar tri dni več prosti kot v lanskem letu. V naslednjem letu, letu 2024, bomo pa prosti še za en dan več kot v letu 2023, saj bo kar 12 praznikov in dela prostih dni padlo na delovne dni. 



Izobešanje zastave Republike Slovenije ob praznikih

 

ProMarketing - izobešanje zastave Republike Slovenije ob praznikih

 

Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi določa, da se zastava Republike Slovenije izobeša ob praznikih v Republiki Sloveniji:

  • 8. februarja, na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik,

  • 27. aprila, na dan upora proti okupatorju,

  • 1. in 2. maja, na praznik dela,

  • 25. junija, na dan državnosti, ter

  • 26. decembra, na dan samostojnosti.

 

Zastava se izobesi na poslopjih, v katerih so uradni prostori državnih organov in organov lokalnih skupnosti, lahko pa tudi na drugih javnih objektih, stanovanjskih hišah ter na drugih primernih krajih. Zastava je izobešena ves čas praznikov. Poleg zastave Republike Slovenije je lahko izobešena tudi slovenska narodna zastava. Na območjih, kjer živita italijanska in madžarska narodna skupnost, je izobešena tudi zastava narodne skupnosti.

 

Po letu 1994, ko je bil sprejet Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi, so bili za praznike proglašeni še:

  • 8. junij: dan Primoža Trubarja,

  • 17. avgust: združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom,

  • 15. september: vrnitev Primorske k matični domovini,

  • 23. september: dan slovenskega športa,

  • 25. oktober: dan suverenosti,

  • 23. november: dan Rudolfa Maistra.

 

Pravila izobešanja zastave Republike Slovenije ob teh praznikih prav tako smiselno postavljajo določbe Zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi, kar pomeni, da se zastava lahko izobesi.



Kdaj je smiselno vzeti dopust, da boste kar čim dlje prosti? 

 

Če se sprašujete, kdaj v letu 2023 bi bilo smiselno vzeti dopust, da boste kar čim bolj izkoristili praznike in dela proste dneve, bodite brez skrbi, saj smo za vas že pripravili odgovor, brez da morate sami preveč raziskovati. 

Če si boste vzeli dopust 28. aprila (petek) ter 3. (sreda), 4. (četrtek) in 5. maja (petek), boste prosti kar 11 dni skupaj, od 27. 4. do 7. 5., porabili boste pa le 4 dni dopusta.

Tudi decembra, med božičnimi prazniki, se splača vzeti dopust, saj če vzamete dopust 27. (sreda), 28. (četrtek), in 29. 12. (petek), ste prosti od 23. decembra (sobota) do 2. Januarja (torek), se pravi v zameno za 3 dni dopusta, ste prosti 11 dni.

 

Če pa bi radi le krajši oddih oz. bi se nekam podali za par dni, pa si lahko privoščite 4 proste dni za le en dan dopusta. To pa lahko storite ob Marijinem vnebovzetju, vzamete dopust 14. avgusta (ponedeljek) in ste prosti od 12. (sobota) do 15. 8. (torek). 

 

Dobre novice za leto 2023 - v novem letu bo več dela prostih dni!

 

Pro Marketing
Amila Paunović
Content Creator & Social Media Editor

Kategorija: Kreativno pisanje

Pro marketing logo