KAKŠNE VRSTE OGLAŠEVANJA VSE POZNAMO?

Oglaševanje se vedno razvija in skupaj s časom nam je, poleg tradicionalnih oglasov, prineslo spletno oglaševanje, ki nam je dostopno na vsakem trenutku. Možnosti imamo veliko, pomembno pa je katere vrste oglaševanja izberemo za doseganje dobrih rezultatov za določen produkt.
Predstavili vam bomo različne vrste oglaševanja, nekatere poznate že iz otroštva, nekatere pa so se razvile nedolgo nazaj in omogočajo ustvarjanje novih oblik oglaševanja.

vrste oglaševanja

Tradicionalne ali digitalne vrste oglaševanja?

Priča smo tehnologiji, ki se razvija z neizmerno hitrostjo, napreduje in ponuja veliko število možnosti, KAKO SE PREDSTAVITI SVETU. Vendar kako se je vse skupaj začelo?

Pred našo digitalno dobo so oglaševalci svoje ponudbe svetu predstavljali z uporabo tradicionalne vrste oglaševanja, to so TV in radio oglasi, tiskane medije, panoji, plakati in predstavitve. 

Nobena vrsta od potrošnikov ne zahteva dostopa do interneta. To so vrste oglaševanja, ki nam delajo družbo med pitjem prve jutranje kave, ko vozimo avto ali nas, v obliki panoja, spremljajo, ko hodimo po ulici.

Po drugi strani, pa imamo virtualni svet, ki se je razvil do te mere, da je postal člen vsake družine in vsakega posameznika. Ta svet je s seboj prinesel nove digitalne vrste oglaševanja. Digitalno oglaševanje je zelo priljubljeno, to so: Spletne strani, e-mail marketing, socialna omrežja (Facebook, Instagram, LinkedIn), PPC (pay per click) … Ta vrsta oglaševanja zahteva dostop do interneta, kar je danes tudi sestavni del življenja.

Tradicionalne ali digitalne vrste? Zanimivo vprašanje, za katerega morate odgovor raziskati na podlagi različnih elementov. Spoznati morate svoje ciljano občinstvo, določiti proračun, spoznati politiko podjetja in ugotoviti, kaj najbolj ustreza predstavitvi vašega izdelka oz. storitve.

VRSTE TRADICIONALNEGA OGLAŠEVANJA

Kot smo že omenili, prvi oglasi, so se pojavili z uporabo tradicionalnih metod. Čeprav, tradicionalne metode zahtevajo veliko organizacije, je še vedno zelo priljubljen način oglaševanja v marketinških agencijah.

Tiskani mediji

Inja Dovšak
Inja Dovšak

Želite pritegniti nove kupce in povečati obisk svojega spletnega mesta? Uspešnost oglasov budno spremljamo, testiramo in ustrezno prilagajamo, da s pravo kombinacijo dosežemo najboljši izid.

vrste oglaševanja

Tiskani mediji so prva vrsta oglaševanja, ki je dopustila oglaševaje in so včasih bili priljubljen vidik oglaševanja. Čeprav, so nekateri prepričani, da kultura tiskanih medijev izumira in da jih je zamenjalo digitalno oglaševanje, drugi menijo, da ta oblika nikoli ne bo povsem zamenjana. Tiskani mediji so odlični za lokalno poslovanje, ki s časom lahko pomaga pri izgradnji prepoznavne blagovne znamke. Pomanjkljivosti sta, da so stroški tiskanih medijev visoki in da je rezultatom oglaševanja težko slediti.

TV in Radio oglas

TV in radio oglasi zahtevajo avtentičnost in kreativnost, zato so stroški teh oglasov visoki. Na stroške pa vplivajo tudi številni dejavniki vključno z dolžino oglasa in pogostostjo predvajanja. Tudi pri teh oglasih je rezultatom težko slediti.

Moč ustne prodaje

Dati ljudem razlog za širjenje lepe besede o vašem podjetju je eden izmed cenejših načinov in eden najmočnejših, ki bo vedno v trendu. Ljudje še vedno pogovarjajo in si posredujejo novice in informacije. Morda smo zdaj v položaju, ko si izmenjujemo več sporočil, vsekakor pa obstaja izmenjava informacij, ki lahko prinese malim podjetjem povečanje prometa, velikim pa bodo pomagale pri ohranjanju blagovne znamke. Včasih ta metoda zahteva tudi plačilo stranki, da drugim širi lepo besedo o vas.

"Outdoor" oglaševanje

Kot že ime pove, gre za oglase, ki so v neposrednem stiku s potrošniki. Sem spadajo razni panoji. Ta vrsta oglaševanja lahko dvigne ozaveščenost o blagovni znamki, vendar le za nekaj sekund, ker voznikom ali sprehajalcem ne potrebujejo več kot nekaj sekund, da gredo mimo oglasa, ki ga ne bodo mogli prebrati in morda niti ne bodo namenili pozornosti. Zato je kvaliteta in sporočilo panoja izredno pomembna!

Še vedno obstajajo ljudje, ki radi ob jutranji kavi preberejo časopis, poslušajo radio, ali gledajo televizijo. Tudi del populacije se še vedno navdušuje z zanimivo pošto, ki jim lahko ponudi rešitev problema, medtem ko bo ustni način izmenjave informacij vedno v trendu. Če vaše ciljno občinstvo vključuje starejšo populacijo ali ljudi, ki niso v koraku z digitalnim svetom, je tradicionalna vrsta oglaševanja prava pot za vaš izdelek.

SPLETNO OGLAŠEVANJE

V skladu s časom, v katerem živimo, je bilo pričakovati, da se bo poleg tradicionalne metode razvila tudi nova digitalna metoda, ki bo ljudem ves čas na dosegu roke.

Optimizacija iskalnika (SEO)

Optimizacija je postala ključ uspeha in brez SEO je nemogoče postati konkurenčen na trgu. Cilj SEO je, da z optimizacijo vsebine uvrsti vašo ponudbo med najboljše rezultate v iskalnikih. Svoje vsebine lahko uvrstite z izgradnjo vhodne in odhodne povezave ali z optimizacijo ključnih besed.

vrste oglaševanja 1

Optimizacija je postala ključ uspeha in brez SEO je nemogoče postati konkurenčen na trgu. Cilj SEO je, da z optimizacijo vsebine uvrsti vašo ponudbo med najboljše rezultate v iskalnikih. Svoje vsebine lahko uvrstite z izgradnjo vhodne in odhodne povezave ali z optimizacijo ključnih besed.

Oglaševanje v iskalnikih (SEM)

Plačani oglasi v iskalnikih so lahko idealen način za dosego ciljnega občinstva na hiter način. Cilj oglaševanja v iskalnikih je uporaba ključnih besed za postavitev vaših storitev in izdelkov na vrh iskalnikov, ko potrošniki raziskujejo izdelke, ki jih ponujate. Plačane storitve iskanja, ki se večinoma uporabljajo, so Google Ads in Bing Ads. Omogočajo vam nakup spletnih prostorov na podlagi ciljnih besed, lokacije in drugih podatkov. Prednost tega oglaševanja je, da prikazuje vaše oglase samo ciljnemu občinstvu.

Družbena omrežja (SMM)

Nobenega dvoma ni, da so družbena omrežja zmagovalci 21. stoletja. Ljudje z vsega sveta v povprečju preživijo več kot tri ure dnevno na družbenih omrežjih: klepetajo s prijatelji in družino, pridobivajo razne informacije in gledajo na družbena omrežja kot na obliko zabave. Prav zato vam bo deljenje kakovostnih vsebin na družbenih omrežjih pomagalo stopiti v stik s svojim ciljnim občinstvom. Družbena omrežja svojim uporabnikom ponujajo veliko več. Vaše oglaševanje lahko dvignejo v zvezde. Pred oglaševanjem pa se seveda morate odločiti, katera platforma je najboljša za vaš izdelek in vaše občinstvo.

Vsebinski marketing

Vsebinski marketing je posreden način oglaševanja, saj med brskanjem po spletu naravno doseže ciljno skupino. Vsebinski marketing je zelo dober način, da vaši potrošniki pridobijo vaše zaupanje. Vsebina, ki jo delite, je lahko napisana v obliki bloga, poročila ali webinarja. Za optimalne rezultate lahko vsebinsko trženje uporabite skupaj z drugimi vrstami digitalnega trženja, kot sta SEO ali SEM.

E-mail oglaševanje

E-mail marketing je vrsta oglaševanja, pri katerem se s strankami povežete prek njihovih virtualnih nabiralnikov. Čeprav je eden najstarejših načinov digitalnega oglaševanja, se je e-mail marketing izkazal, kot uspešen način za ohranjanje stika s strankami. Po e-mailu lahko svojim strankam pokažete, da za vas niso le denar. Poleg promoviranja svojega izdelka lahko poleg zahvale pošljete tudi voščilnice za rojstni dan, vabila na dogodke, obvestila o novicah itd.

Prikazno oglaševanje

Uspešnost prikaznih oglasov je lahko zelo različna. Razlog je v tem, da so vaši videoposnetki ali fotografije objavljeni na spletnih straneh nekaterih drugih strani in uporabnika vrnejo na vašo spletno stran. Ključ do uspeha s tovrstnim oglaševanjem je, da vaša vsebina ostane zanimiva, privlačna in ustvarjalna. V nasprotnem primeru bo ostala v morju oglasov s katerimi je internet trenutno preplavljen in lahko uporabniki vaš oglas le prezrejo.

"Smarthphone" marketing

Pametni telefoni so postali del rutine “MUST HAVE” in generacije od 5 do 99 let uporabljajo svoje pametne naprave za zelo različne namene. Poleg pošiljanja besedilnih sporočil lahko svojim uporabnikom pošiljate tudi brezplačne aplikacije za naprave Android ali iOS.

Pri odločanju kakšne vrste oglaševanja je potrebno izbrati za vaš produkt oz. storitev, vam je lahko v pomoč tudi video, ki prikazuje odlične primere uporabe določenega oglaševanja, za določeno blagovno znamko. 👇

Na žalost vsaka od teh metod ne bo ustrezno predstavila in seznanila množice z vašimi izdelki in ponudbami. Raziskati morate in preučiti, katera vrsta ustreza vašemu podjetju, politiki vašega podjetja in seveda vašim potrošnikom. Danes še vedno ne uporabljajo vsi interneta, pa tudi vsi ne berejo časopisov. Raziščite, odkrijte, poskusite. Trženje je osnova vsakega podjetja in v morju priložnosti, ki vam jih ponuja, pričakujte, da boste pokazali svojo ustvarjalnost in svoj način povezovanja z množicami.

Inja Dovšak
Inja Dovšak

Želite pritegniti nove kupce in povečati obisk svojega spletnega mesta? Uspešnost oglasov budno spremljamo, testiramo in ustrezno prilagajamo, da s pravo kombinacijo dosežemo najboljši izid.