Video oglaševanje – slika je vredna 1000 besed, koliko pa video?

Spletno oglaševanje

daje poleg besedila velik pomen vizualnim elementom.  Ali poznate pregovor, da je slika vredna 1000 besed? Se potem zavedate, koliko je vredna video vsebina? V svetu trženja zanimanje za video oglase še naprej raste in medtem ko 66% najstnikov gleda videoposnetke vsak dan, bo 48% uporabnikov iskalo v Googlu videoposnetek, ki vsebuje tisto, kar jih zanima.

Pa poglejmo, kaj je video oglaševanje in komu je namenjeno.

Instagram je zagotovo kralj vizualnega spletnega oglaševanja! Svetujem vam, da preberete naš blog o Instagram oglaševanju. Vse bolj pa je za video vsebine aktualen Tik Tok. 😉

Video oglaševanja

Kaj pomeni video oglaševanje

Strategija video oglaševanja je odličen način, da podjetje uporabi video vsebine za doseganje svojih marketinških ciljev.

Video oglaševanje se lahko uporablja:

  • za promocijo blagovne znamke,
  • kot vodnik z navodili,
  • za izmenjavo izkušenj strank in
  • za prenos dogajanja v živo.

Strategija video oglasa se nanaša na proces postavljanja ciljev in načrtovanja, kako uporabiti video posnetke, kako določati učinek, kako doseči ciljno občinstvo ter kako testirati in analizirati rezultate.

Kakšna je razlika med videoposnetki na spletu in v mobilnih aplikacijah?

Medtem ko si uporabniki mobilnih telefonov pogosto bolje zapomnijo sporočila in prepoznavnost blagovne znamke, imajo večpredstavnostni video oglasi pri gledalcih še vedno najboljši odziv. Pomembno je, da se zavedamo, da je treba mobilne video oglase optimizirati za manjše zaslone in da se pogosto predvajo brez zvoka, zato so močni vizualni elementi blagovne znamke bistveni za mobilne video oglaševalske kampanje. Upoštevajte tudi, da imajo oglasi, krajši od 30 sekund, običajno boljšo prepoznavnost in privlačnost, vendar manjšo penetracijo v primerjavi z daljšimi oglasi.

Video oglaševanje

Kako objaviti video oglas na spletu?

Podjetja na splošno distribuirajo oglase na spletne kanale z uporabo demand-side platforme ali DSPDSP bo oglaševalcu omogočil, da naloži videoposnetek, da doseže digitalno občinstvo, kjer porabijo čas za medije.

Ko je kampanja nastavljena in ciljana, bo DSP samodejno dostavil oglas v različna okolja glede na podjetja in KPI kampanje. Obstaja veliko različnih področij, kjer lahko potrošniki vidijo video oglase, na primer med reklamnim premorom na tradicionalni televiziji ali na povezanih televizorjih, kot je Roku, med nivoji v mobilnih igrah ali pred ali po video vsebini na spletnih mestih, kot je YouTube.

Oglejte si, kako ustvariti video za družbena omrežja 👇👇 

Vrste video posnetkov

📌 In-stream oglasi

To so najbolj priljubljene in impresivne vrste video oglasov. To so kratki videoposnetki, ki vsebujejo promocijsko vsebino, ki se prikaže pred, med ali po video vsebini. Primeri pretočnih oglasov so oglasi, ki se prikazujejo na YouTubu. Nekateri od njih so interaktivni in gledalca spodbujajo, da klikne na povezavo ali zahteva ponudbo.

📌Non-linear oglasi

V tem primeru se oglas sproži naenkrat s pretočno vsebino, ki uporabniku omogoča, da vidi oglas skupaj z vsebino brez prekinitve. Nelinearni video oglasi naj bodo majhni, da ne motijo gledanja vsebine. Nelinearni formati video oglasov vključujejo besedilo, fotografije ter obogateno multimedijalno vsebino.

📌 Nagrajeni oglasi

Ta oglas cilja predvsem na igre, gledalcem zagotavlja posebne spodbude in ugodnosti v zameno za gledanje video oglasov. Te ugodnosti lahko vključujejo dodatna življenjska ali bonusna orodja in druge ugodnosti.

📌 »Native« video oglasi

Gre za zanimivo obliko oglaševanja, ki je vgrajeno v samo vsebino in ne posega v uporabniško izkušnjo. Ti oglasi so zelo pomembni, saj ponujajo dejansko uporabno vsebino.

📌Nakupovalni video oglasi

Ti oglasi spodbujajo gledalce k nakupu določenega izdelka. Po predvajanju videoposnetka za to vrsto oglasa se pojavi poziv k dejanju v obliki povezave, ki gledalca vodi do nakupa.

video oglaševanje

4 nasveti za učinkovit video oglas

Ne glede na to, ali ste omejeni na visok ali nizek proračun, je pomembno, da svoj denar vložite učinkovito. Na srečo so video oglasi lahko zelo poceni in uporabni, kar pomeni, da lahko učinkovito in zanimivo video vsebino uporabljate na družbenih omrežjih, na svoji spletni strani ali v e-mail oglaševanju. 

Pri ustvarjanju oglasa je treba upoštevati nekaj pomembnih elementov, in sicer:

▶ Naredite načrt – pri ustvarjanju vsebine v kateri koli obliki, še posebej, ko gre za video, je treba imeti dobro sestavljen načrt.

▶ Izberite platformo – Ko urejate oglas, je pomembno, da ga objavite na platformi, kjer menite, da je središče vašega občinstva. Trenutno so YouTube, Tik Tok, Instagram in Facebook najbolj priljubljene in zanesljive izbire za objavo video vsebin. Vse te možnosti lahko uporabite za razširitev dosega svojega videoposnetka.

▶ Pustite domišljiji prosto pot – bolj ko ste ustvarjalni, bolj bo vaš video izstopal iz konkurence.

Video oglaševanje

Torej, ko ste spoznali pomembne elemente, ki so temelj video oglasa, je naslednji korak vsebino hkrati narediti kreativno in učinkovito.

Kako priti do tega, vam bomo razkrili v nekaj korakih.

Prvih nekaj sekund je najpomembnejših 🎬

Začetek vašega videa je kritičen! Če želite preprečiti, da bi potencialne stranke preskočile vaš oglas, morate takoj pritegniti njihovo pozornost. Začnite svoj video oglas z izjavo, ki bo zanimala vaš ciljni trg. Poskusite pritegniti svoje občinstvo v prvih nekaj sekundah tako, da se ukvarjate s pogostim problemom, postavite ustrezno vprašanje ali delite nekaj, zaradi česar vaša blagovna znamka izstopa.

Uporaba vizualnih učinkov na samem začetku je odličen način, da pritegnete gledalce, da si vaš posnetek ogledajo.

.

Poudarite, zakaj je vaša blagovna znamka edinstvena 👀

Zakaj bi se gledalci morali zanimati za vašo blagovno znamko? Odgovorite na to vprašanje v svojem video oglasu, tako da poudarite, zakaj je vaše podjetje odlično v tem, kar počne. Povejte gledalcem, zakaj je vaša blagovna znamka edinstvena in drugačna od drugih, delite svoje dosežke, vključite pa lahko celo pričevanja strank in pozitivne povratne informacije. Bolj ko boste izpostavili prednosti svojega podjetja, učinkovitejši bo vaš video oglas.

Določite čas vašega video oglasa

Čeprav so daljši videoposnetki tisti, v katerih je blagovna znamka lahko učinkovita, se izogibajte spreminjanju video oglasov v dokumentarne filme. Večina video oglasov na družbenih omrežjih traja 30 sekund ali manj. Upoštevajte dolžino videoposnetka in temu primerno ustvarite navdihujoč videoposnetek.

Uporabite poziv k dejanju 🔊

Cilj vsakega oglasa je spodbuditi ljudi k nekemu dejanju. Poziv k dejanju (“call to action” – CTA) je mogoče posneti ali dodati v besedilo ali grafiko.

.

V idealnem primeru je na koncu videoposnetka najbolje vključiti poziv k dejanju. To lahko storite tako, da pokažete gledalcem, kako lahko obiščejo vaše spletno mesto za več informacij, se prijavijo za popust ali kupijo vaše izdelke in storitve.

Oglejte si videoposnetek, ki vas bo spoznal z video trendi 2021 👇👇👇

Vanja Savić
Vanja Savić

Dragi bralec! Upam, da vam je bil blog všeč in da ste se naučili kakšnega novega trika, ki vam bo koristil v prihodnosti! Spremljajte naše objave, saj za vas pripravljamo še veliko blogov, ki vam bodo koristili.

Hitra navigacija: