ALI STE NOČNA PTICA? 5 DOKAZOV KAKO TO OBRNITI SEBI V PRID

Jutranja ali nočna ptica. To je sedaj vprašanje.

Vrsto let se že poraja vprašanje, kaj se ti v današnji družbi bolj “splača” biti. Oseba, ki svoj dan začne ob 6. uri zjutraj (jutranja ptica) ali oseba, ki gre spat ob treh zjutraj (nočna ptica)?

V tem blog zapisu vam bomo predstavili pri tip – nočno ptico, ter njene prednosti in slabosti.

nočna ptica

PREDNOSTNI, KI JIH IMA NOČNA PTICA

1. Ste vedeli da ste kot nočna ptica nagnjeni k večji kreativnosti?

To potrjujejo tudi številne študije, ena izmed njih je bila izvedena v Milanu, kjer so ugotovili, da so tisti, ki ostajajo ponoči dalj časa budni, bolj ustvarjalni in kreativni. Seveda pa to ne pomeni, da jutranje ptice niso kreativne, nasprotno – tudi one so, morda le ne v tolikšni procentualni meri, da bi ‘prehitele’ nočne ptice.

2. Oseba, ki je nočna ptica je lahko bolj inteligentna in dalj časa mentalno budna.

Raziskava, ki so jo izvedli v Belgiji je pokazala, da je bila oseba, ki je nočna ptica, opazno dalj časa mentalno budna. Raziskava je bila sestavljena tako, da so osebam dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer) izmerili reakcijski čas. Rezultati so pokazali, da imata skupini (jutranje in nočne ptice) zjutraj reakcijski čas podoben, zvečer pa se je le-ta pri jutranjih pticah bistveno zmanjšal. Eden izmed sklepov te raziskave je torej bil, da je nočna ptica, ne glede na čas bujenja, dalj časa sposobna vzdržati mentalno budnost kot pa tisti, ki gredo prej spat (jutranje ptice).

3. Mislite, da ste edina oseba, ki je nočna ptica v vaši skupini prijateljev?

Po vsej verjetnosti ne – nočnih ptic je namreč v družbi več kot pa jutranjih. Slednjih je le približno 10%, medtem ko je nočnih približno 20%. Ostalih 70% pa niha med obema skupinama in se težko opredeli le za eno ali drugo. Dokazano pa je tudi, da imajo nočne ptice več časa za hobije – šport, učenje novega inštrumenta, dodatna izobraževanja itd., zaradi njihovega bioritma. 

4. Kot nočna ptica imate več časa za zniževanja ravni stresa.

Morda se sliši smešno, pa vendar je res. Deloma zato, kot smo omenili pri zgornji točki, ker ima nočna ptica, zaradi svoje biološke ure, več časa za hobije in druge dejavnosti. Izbere si lahko namreč tiste, ki zmanjšujejo nivo stresa in ki jih lahko opravlja v poznih urah, brez da bi motili druge. Deloma pa tudi zato, ker se nočna ptica pred spanjem pogosto rabi sprostiti. Bodisi z branjem knjige, delanjem joge ali čemerkoli, da se na koncu počutijo celovite in sproščene.

5. Nočna ptica ni lena, niti ne odlaša z obveznostmi.

Pogosta zmotka pri nočnih pticah je ta, da so lene in se obveznosti lotijo prepozno. Ampak to sploh ne drži. Zaradi njihovega bioritma, ki je zapisan v genih in nanj nimajo vpliva, so namreč takšne osebe najbolj produktivne ob večerih. Kaj menite, da se bolj splača – da v njihovi najbolj produktivni uri v dnevu, ki je zvečer, hitro opravijo svoje obveznosti ali da jih počasi opravljajo čez cel dan? Mislim, da je odgovor jasen.

nočna ptica

Kljub številnim prednostim, ki jih ima oseba kot nočna ptica, pa se pri njih pojavljajo tudi nekatere skrbi in nevarnosti.

Katere nevarnosti pa lahko doletijo osebo, ki je nočna ptica?

Ene blažjih nevšečnosti, ki jih ima nočna ptica je to, da imajo navsezgodaj zjutraj počasnejši reakcijski čas in krajši čas pozornosti.

Poleg lažjih težav, pa seveda obstajajo tudi hujše. Raziskava iz leta 2018 je dokazala, da je med nočnimi pticami pojav in razvoj diabetesa ter depresije višji, kot pri ostalih. Prav tako je 10% večja verjetnost, da umrejo prej, v primerjavi z jutranjimi pticami. Zaradi drugačnih spalnih in prehranjevalnih navad so namreč podvrženi večjim možnostim za razvoj težav srca in ožilja.

nočna ptica

Ampak naj vas sploh ne skrbi! Kljub nekaterim nevarnostim, ki se jim še vedno lahko izognite, bodite pozorni predvsem na svoje prednosti in jih uporabite. Ključno je namreč ravno ravnotežje.

Zapomnite si – niste edina nočna ptica.

Upamo, da vam je blog zapis pomagal pri razumevanju prvega tipa oseb – nočnih ptic, v kolikor pa bi se o njih radi še bolj izobrazili, priporočamo ogled spodnjega posnetka.

Tea Aljaž
Tea Aljaž

Pozdravljen dragi bralec! Sem Tea, Copywriter-ka v podjetju Promarketing. Pišem tako uporabno kot tudi SEO optimizirano vsebino na področju (digitalnega) marketinga. V kolikor imate zame kakšno vprašanje, me lahko kontaktirate na LinkedIn-u!