STE JUTRANJA PTICA? 5 LASTNOSTI, S KATERIMI STE V PREDNOSTI PRED NOČNIMI PTICAMI

Jutranja ali nočna ptica. To je sedaj vprašanje.

V prejšnjem tednu smo na našem prejšnjem blog zapisu opisovali prednosti nočnih ptic in kako te prednosti obrniti sebi v prid, danes pa se bomo posvetili drugi skrajnosti – jutranjim pticam.

jutranja ptica

KAKO VEŠ, DA SI JUTRANJA PTICA?

  • Imaš jutranjo rutino in se že zvečer veseliš svoje jutranje kave.
  • Za bujenje imaš nastavljeno le eno budilko.
  • Zajtrk je tvoj najljubši obrok dneva.
  • Zjutraj nisi zaspan, ampak pripravljen na pogovor.
  • Najbolj produktiven si zgodaj zjutraj – takrat, ko večina še spi.
  • Greš zgodaj spat in redko ostajaš dolgo na zabavah.

Se poistovetite vsaj s polovico napisanih trditev? Čestitke, ste jutranja ptica!

KAJ TO POMENI, DA SEM JUTRANJA PTICA?

1. ZGODAJ ZJUTRAJ STE IZJEMNO PRODUKTIVNI

Kot so potrdile nekatere raziskave, so jutranje ptice v manjšini, v primerjavi z nočnimi. Ampak to ni nikakršna slabost! To le pomeni, da ste med tistimi redkimi, ki večino svojega dela opravijo na vse zgodaj – običajno še preden si večina skuha svojo jutranjo kavo.

Med jutranje ptice spadajo tudi številni uspešni poslovneži, eni izmed njih so CEO Starbucksa Howard Schultz, CEO Appla Tim Cook in CEO Pepsija Indra Nooyi.

2. JUTRANJA PTICA JE BOLJ “ZDRAVA“ KOT NOČNA

To, da ste zgodaj produktivni pa se ne dotika le striktno dela, temveč tudi drugih področij, kot je zdrav življenjski slog. Sem spada tudi to, da je bolj verjetno, da si kot jutranja ptica zjutraj pripravite dober in kvaliteten zajtrk. S tem zmanjšate nevarnost za razvoj bolezni srca, ki se lahko razvijejo ob redkem ali ne-uživanju zajtrka.

To, da ima jutranja ptica bolj zdrav življenjski slog kot nočna, pa potrjuje tudi raziskava z Drexelske Univerze, ki je dokazala, da imajo jutranje ptice nižji indeks telesne mase. To pomeni, da imajo le-te redko prekomerno telesno težo.

Zaradi zgodnjega začetka dneva pa ima jutranja ptica vsak dan nekaj dodatnega časa (ker z večino stvari opravi dopoldne) za druge aktivnosti, bodisi telovadbo, bodisi meditacijo ali kaj drugega.

3. JUTRANJE PTICE VELJAJO ZA BOLJ USPEŠNE – ne le v izobraževalnih ustanovah, temveč tudi (kasneje) v poslovnem življenju

Zaradi zgodnje jutranje rutine in navajenosti na zgoden ritem življenja, se jutranja ptica lažje prilagaja časovnici družbe. Kaj mislimo s tem? Pouk v šoli začnemo zgodaj zjutraj – po večini srednjih šol ob 7.00. Delovnik v službi se običajno tudi začne med 7. in 8. zjutraj. Medtem, ko se večini te ure zdijo zelo zgodnje, so jutranjim pticam običaj.

Ravno zaradi navajenosti na ta čas, je jutranja ptica že navsezgodaj lahko zbrana, fokusirana ter osredotočena na delo.

4. JUTRANJA PTICA IN SPALNI CIKEL

Dr. Rafael Pelayo : “Your life is a reflection of how you sleep, and how you sleep is a reflection of your life.” oz. v direktnem prevodu – “Vaše življenje je odraz tega, kako spite, in kako spite, je odraz vašega življenja.”

Večina se po napornem dnevu rada spočije na kavču, si prižge televizijo in pogleda najljubšo serijo. Razlika med jutranjo in nočno ptico pa je v tem, da je jutranja veliko svojih obveznosti že opavila zgodaj in se popoldne lahko bolj mirno sprošča.

Zaradi zgodnjega začetka svoje rutine pa gre jutranja ptica tudi hitreje spat. To pomeni, da večino časa ni prikrajšana za spanje in ima hiter reakcijski čas že zjutraj. Tudi nivo krvnega tlaka je s kvalitetnim spancem bolj verjetno normalen, saj se le-ta hitreje poviša, če nimamo urejenega spalnega cikla.

ŽELIM BITI JUTRANJA PTICA, KAJ NAJ NAREDIM

Prvo kot morvo morate zavestno spremeniti svojo rutino pred spanjem in svojo jutranjo rutino.

Začnite z majhnimi spremembami. Če ste prej hodili spat ob 3h zjutraj in se zbujali ob 11h, se boste izjemno težko navadili na novo rutino, če jo boste spremenili drastično naenkrat. Spreminjajte jo postopoma – npr. zbudite se 15 minut prej kot običajno in pojdite spat prej, kot bi šli navadno.

Zapomnite si, včasih so manjši koraki boljši kot veliki skoki! Prav tako pa si zapomnite, da niso vsi ljudje ustvarjeni, da bi lahko bili (“dobre”) jutranje ptice. Kot omenjeno v prejšnjem blog zapisu, ima v povprečju več ljudi v genetskem zapisu ravno nasprotno – da jim odgovarja delo ob večerih, saj so takrat najbolj produktivni. 

Upamo, da smo vam približali svet jutranih ptic!

Tea Aljaž
Tea Aljaž

Pozdravljen dragi bralec! Sem Tea, Copywriter-ka v podjetju Promarketing. Pišem tako uporabno kot tudi SEO optimizirano vsebino na področju (digitalnega) marketinga. V kolikor imate zame kakšno vprašanje, me lahko kontaktirate na LinkedIn-u!