DIGITALIZACIJA PODJETJA IN POSLOVNIH PROCESOV [kako, zakaj + 5 orodij digitalizacije]

V zadnjem času je digitalizacija podjetja in poslovnih procesov postala pogosto uporabljena beseda. V preteklem letu se je namreč veliko podjetji srečalo s potrebo po digitalnem prostoru in tisti, ki so že svoje podjetje imeli digitizirano, so zdaj v prednosti.

Digitalizacija je proces prenosa nečesa, kar je fizično, ali pa analognega v digitalno obliko.

Je to možnost, kako ne biti odvisen od papirjev in analognega sveta. Moramo si pa priznati, da digitalizacija ni več izbira, temveč nujen del poslovanja.

Digitalizacija podjetja in poslovnih procesov je torej proces, ki traja in ki ga na koncu kreira celo podjetje. Zato je pomembno redno usposabljanje zaposlenih, da se lahko prilagodijo novim delovnim procesom.

A ste že slišali te pojme in ne veste, kakšna je razlika med digitalizacijo, digitizacijo in digitalno transformacijo? Ne gre se namreč za nič kompliciranega! Lahko si predstavljamo, da so to “postaje” na eni “digitalni poti”. Digitalizacija je pretvorba nečesa fizičnega ali analognega v digitalno. Digitizacija je celoten postopek digitalizacije. Naj bo to uporaba tehnologije za izboljšanje poslovnega procesa ali modelov. Digitalna transformacija je pa digitalizacija, vendar v širšem kontekstu. Lahko jo definiramo kot digitalizacijo posameznih delov ali pa celotne organizacije/podjetja.

ZAKAJ DIGITALIZACIJA PODJETJA IN POSLOVNIH PROCESOV?

Ko smo že omenili, digitalizacija ni več izbira. V zadnjem letu smo bili priče ogromni potrebi po digitalizaciji, podjetja so se morala v celoti preorganizirat in preklopiti na spletni način dela (online). Nekatera podjetja so bila tega že do neke mere navajena, druga pa si se morala čisto na novo prilagoditi.

Tukaj je 5 razlogov, zakaj je digitalizacija uporabna tudi za vaše podjetje:

  • Potencial za zmanjšanje stroškov.
  •  Povečanje učinkovitosti dela.
  • Več inovacijskih sposobnosti.
  • Višja angažiranost potrošnikov.
  • Hiter dostop do informaciji – to pospešuje ritem sprememb.

Z veseljem vam in vašemu podjetju bomo pomagali pri ustvarjanju digitalizacije vašega podjetja.

KAKO SE USPEŠNO LOTITI DIGITALIZACIJE VAŠEGA PODJETJA?

Digitalizacija poslovnih procesov

Nujne v procesu digitalizacije so strateške usmeritve. Tukaj imajo ključno vlogo vodje. Ti so nosilci sprememb – proces digitalizacije namreč poteka od zgoraj navzdol. Koraki digitalizacije pa so:

  1. Zavedanje
  2. Strateški načrt
  3. Razvoj kompetenc zaposlenih
  4. Implementacija

Čeprav se nam lahko zdi, da je digitalizacija nekaj zelo oddaljenega od človeka in se včasih bojimo, da se gre za nadomečšanje človeška z neživim robotom, ni to res. Osnova procesa digitalizacije so prav ljudje in organizacijska kultura.
Digitalizacija zahteva drugačen način razmišlanja in trenutno smo kot družba v veliki transformacijski fazi – učimo se in iščemo rešitve, ki so zanimive za trg in posamezne stranke. Grajenje strategije digitalne preobrazbe pa je v principu vnašanje sistema inteligence v podjetje.

5 ORODJI, S KATERIMI BO DIGITALIZACIJA VAŠIH POSLOVNIH PROCESOV LAŽJA

Izbrali smo različna orodja, katera bojo pomagala vašemu podjetju napredovati.
Za vodenje projektov lahko uporabljate platformi, kot sta Trello ali Wrike. Obe sta “cloud-based” in omogočata vpogled, na kateri stopnji napredka je vsak projekt.
Za komunikacijo in sodelovanje je zelo poznano komunikacijsko orodje Slack.

Grajenje spletnih strani vam bo lažje s website builderjem Elementor in WordPress. Z njim lahko ustvarite čisto, za mobilne naprave optimizirano spletno mesto, ki ga lahko sestavite tako, da vključuje trgovino ali promovirate z integriranimi marketinškimi orodji.
Kot zadnji primer vam predstavljamo odlično orodje, ki v sebi skriva več različnih področji. Gre se za Hubspot in z njegovo pomočjo boste obvladali vaš CRM (upravljanje odnosov s strankami) in pa emailing.
V Pro Marketingu že od začetka delamo s Hubspotom, verjamemo v njegovo moč in smo tudi ponosni poslovni partnerji.

In vi? Kakšen je vaš pogled na digitalizacijo in kakšna orodja uporabljate najpogosteje?

Damjan Blagojević
Damjan Blagojević