Izdelava spletnih strani wordpress v letu 2022

Kaj sploh je wordpress? Wordpress je program oziroma odprtokodni sistem, ki se uporablja za postavitev in urejanje spletne strani. V slovenščini mu pravimo tudi »sistem za urejanje vsebin«.

 

Zakaj je wordpress tako priljubljen?

 

Omogoča hitro postavitev spletnih strani, za katero je potrebno minimalno znanje. Uporabniki vse potrebno znanje lahko najdejo na uradni spletni strani za izdelavo wordpress strani ali pa odgovore najdejo s pomočjo internetnega brskalnika. Seveda pa je poleg vseh pozitivnih stvari, ki jih nudi wordpress tudi precej negativnih. Ena izmed pomankljivosti, ki jih ima wordpress je konstantno popravljanje spletnih strani. Tehnologija se spreminja in s tem se posledično tudi posodablja internet in tako tudi wordpress. Zaradi tega se velikokrat zgodi, da spletna stran preneha delovati oziroma potrebuje obnovo. Poleg tega je wordpress tudi zelo počasen, kar pomeni, da bodo vaše strani delovale počasneje. S tem v mislih pa se vam sedaj zagotovo poraja vprašanje, zakaj je wordpress sploh tako priljubljen? Priljubljen je predvsem zaradi njegove enostavnosti. Wordpress lahko uporablja vsak pa naj bo še tako izučen programer ali pa nekdo, ki še nikoli ni pisal kode za spletne strani.

 

wordpress

 

Kako narediti spletno stran z WordPress orodjem?

 

Izdelava same spletne strani s prva ni tako lahka kot bi si lahko mislili. Za izdelavo je potrebno vsaj malo znanja html in css kode kar pa je v današnji dobi enostavno pridobiti. Na spletu je veliko video vsebin oziroma vodičev, ki nudijo pomoč, ki pa je seveda zastonj ter tudi plačljiva. Odvisno je od vaših potreb in pa seveda želja. Vendar pa se lahko vsemu težkemu delu seveda tudi izognete z uporabo orodij, vtičnikov in wordpress tem. Wordpress teme se uporabljajo za izgled vaše spletne strani, vi temo, ki vam je všeč izberete nato pa ji spreminjate barvo, dodajate tekst, itd. Poleg teme pa seveda potrebujete tudi spletne vtičnike, ki pa skrbijo za delovanje vaše spletne strani. Vtičnikov je več vrst. Obstajajo vtičniki, ki vam pomagajo pri rangiranju spletne strani, se pravi, da bo vaša spletna stran na vrhu brskalnika ali pa uporabljate take, ki pripomorejo k delovanju vaše spletne strani. Se pravi kako hitra bo spletna stran. Poleg tega ji lahko dodate posebne efekte kot so pop-up gumbi z raznimi obrazci in podobno. Pri Pro marketingu vam priporočamo uporabo vtičnika SEO-Yoast, ki vam bo pomagal da vaši spletno strani ulijete življenje, ter s tem dobite veliko število obiskovalcev. V kolikor pa mislite, da izdelava wordpress strani ni za vas, vendar pa jo še vedno potrebujete, pa nas lahko kontaktirate z klikom na spodnji gumb.

 

Najbolj popularni vtičniki

 

1.       WPML – večjezičnost

Vtičnik, ki se uporablja za več jezične spletne strani. To je plačjiv vtičnik vendar je odličen zaradi preproste uporabe.

2.       Smush – optimizacija slik

Vtičnik namenjen urejanju slik.

3.       Monster Insights – analitika

Monster insights je vtičnik, ki se uporablja predvsem za analitiko spletne strani. Vtičnik je brezplačen, nudi pa vam vpogled v analitiko kot je na primer koliko ljudi si je ogledalo vašo spletno stran.

4.       WP Rocket – hitrost spletne strani

Wp rocket je eden izmed vtičnikov, ki ga preprosto morate imeti na vaši spletni strani. Vtičnik vam bo izboljšal hitrost nalaganja vaše spletne strani, kar spada tudi v del optimizacije.

5.       Woo commerce – spletna trgovina

Woo commerce je vtičnik s pomočjo katerega boste ustvarili svojo spletno prodajo. Vtičnik je prav tako brezplačen.

 

Za koga spletna stran wordpress ni primerna

 

Izdelave spletne strani wordpress ne potrebujete v kolikor:

-          se zadovljite z omejenimi funkcijami, ki vam jih nudi spletna stran.

-          ne boste obnavljali spletne strani

-          želite majhno spletno stran in vam ugled ni pomemben

 želite spletno stran, ki ima več kot tisoč produktov

 

Kako postaviti spletno stran

 

Ko končate z izdelavo spletne strani pa vas še vedno čaka drugi korak. To je postavitev spletne strani na omrežje oziroma server. Najprej si seveda morate izbrati domeno vaše spletne strani. To je ime, ki ga bodo uporabniki na spletu videli, ko bodo iskali vašo spletno stran. Domene so ponavadi plačljive, cene pa se gibljejo glede na ime ter končni url naslov (.si, .com, .net, ...). Ko imate izbrano domeno boste potrebovali nekoga, ki vam bo spletno stran gostoval. V kolikor pa bi želeli imeti izdelano profesionalno spletno stran, ki bo optimizirana, hitra in lepa na pogled pa se lahko obrnete na nas. Mi vam bomo izdelali spletno stran, ki jo bomo gostovali namesto vas, naši grafični oblikovalci pa bodo poskrbeli še za njen izgled.